Ο Αθανάσιος Λάπατας είναι Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε.», από τον Δεκέμβριο του 2019. Αποτελεί ηγετικό μέλος της ομάδας της εταιρείας και συμβάλει σε όλα τα στάδια λειτουργίας της που αφορούν στον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την εφαρμογή και την διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών-κοινοτικών προγραμμάτων και δράσεων, που έχουν ως στόχο την υλοποίηση πρωτοβουλιών στους τομείς της τοπικής ανάπτυξης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αειφόρου διαχείρισης.

Παράλληλα, επί σειρά ετών, εργάστηκε ως Υπεύθυνος Πωλήσεων σε αναγνωρισμένες εταιρείες τροφίμων και καπνικών ειδών, ενώ σήμερα βρίσκεται στην J.T. International όπου, μεταξύ άλλων, εφαρμόζει εμπορικές ενέργειες που εξασφαλίζουν την προώθηση των προϊόντων, αναλύει την έρευνα αγοράς και υλοποιεί την επικοινωνιακή στρατηγική της εταιρείας.
Ο Αθανάσιος Λάπατας είναι ενεργός πολίτης με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Το 2019 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής. Από το 2020  είναι Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης  και μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ.

Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Guglielmo Marconi στη Ρώμη, ενώ αυτοσκοπός του είναι η συνεχής ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κατάρτιση.

Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε.»